Hogyan indítsunk vállalkozást?

Sokakban merül fel a kérdés, hogy alkalmazottak legyenek, vagy saját vállalkozásba fogjanak? Kevesen vannak olyan bátrak a mai gazdasági helyzetben, legyenek bár fiatalabbak, vagy idősebbek, akik végig is mernek menni az úton.
Nekik szeretnénk egy olyan sorozatot útjára indítani, amely összefoglalja, mit kell átgondolni a vállalkozás elkezdéséhez.

Hogyan indítsunk vállalkozást I.

Mit szeretnénk csinálni?

Mindenekelőtt fontos, hogy nagyon pontosan megfogalmazzuk, milyen jellegű tevékenységet szeretnénk folytatni, mit szeretnénk vele elérni?
Nem kötelező, de célszerű valamilyen szinten érteni a tervezett ténykedéshez. Ha egyedül kíván valaki vállalkozni, általában a saját szakmájában kezd el tevékenykedni. Társas vállalkozásban már lehet más a helyzet, ott a munkavállalók szakképzettsége is játszhat szerepet. Ez nem azt jelenti, hogy egyéni vállalkozó csak az lehet, aki az adott tevékenységben otthon van, de jellemzően hozzáértő szakemberek választják ezt a formát.

Szakképzettség kérdése

Bizony, a szakképzettség megléte, ha nem is nélkülözhetetlen, de ajánlott. Nagyban megkönnyíti életünket az első időkben, és nyilvánvalóan jóval kedvezőbbek a költségeink is, ha nem kell szakképzett munkaerőt is alkalmaznunk, hanem bizonyos feladatokat magunk is el tudunk látni.
Hosszú távon pedig mindenképp megfelelő, ha szélesebb rálátásunk van a területre, amelyen tevékenykedünk. Egy jól képzett, szakmáját jól ismerő vállalkozó mind ügyfelei, mind alkalmazottai előtt nagyobb tekintélyt tud kivívni. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy mivel maga is pontosan átlátja a folyamatokat, kevésbé tud elcsúszni határidőkön, vagy szakmunka esetében az anyagbeszerzésen.
Ha jól ismerünk egy területet, akkor kisebb az esélye annak, hogy munkatársaink nem adnak véleményünkre, nem tisztelnek minket, vagy épp módot találnak arra, hogy megkárosítsák üzletünket.
Kerüljük el ezt, váljunk elismerté szakmánkban, szerezzünk ezzel ügyfeleket, és lojális munkatársakat!
A jó hírnév, elismertség egy kezdő vállalkozó legnagyobb fegyvere, akinek jól cseng a neve szakmájában, mindig előnybe kerül.